Середа, 24.04.2024, 09:20
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ освіти

Ватутінської міської ради

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Лютий » 10 » Атестація педагогічних працівників: основні зміни
20:19
Атестація педагогічних працівників: основні зміни

Атестація педагогічних працівників: основні зміни

Підготувала Шарова О.О –

методист методичного кабінету

 

 

 «Атестація педагогічних працівників — це система заходів, спрямована на всебічне комплексне оцінювання їхньої педагогіч­ної діяльності, за якою визначаються відповід­ність педагогічного працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюється кваліфіка­ційна категорія, педагогічне звання».

23 січня 2012 року набрав чинності наказ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту від 20.12.2011 №1473 "Про затвердження Змін до Типового положення про атестацію педагогічних працівників".

 

Розділ І.

П.1.8. Позачергова атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії може проводитися не раніше як через два (було три) роки після присвоєння попередньої.

Розділ ІІ

 П. 2.6. Кількість членів атестаційної комісії не може бути меншою п’яти , а не семи осіб, як було раніше.

П.2.12.  В даному пункті визначено, що педагогічні звання, які отримані були раніше повинні підтверджуватися педагогічними працівниками  - даний пункт Після слів "педагогічних звань" доповнено словами "(про відповідність раніше присвоєним педагогічним званням)".

П.  2.13  в цьому пункті  (підпункт 5) визначено, що практичні психологи центрів теж мають підтверджувати педагогічні звання - Після слів "(для практичних психологів цих кабінетів (центрів)" доповнено словами "або про відповідність раніше присвоєній кваліфікаційній категорії, педагогічному званню".

П.2.14. Говорить про те, що звання «практичний психолог-методист», та звання (так, як і вища кваліфікаційна категорія) методистів методичних кабінетів підтверджуються (і присвоюються) комісією ІІІ рівня (у підпункті 2 слова "(для практичних психологів)" замінити словами "(атестувати на відповідність раніше присвоєному педагогічному званню "практичний психолог-методист")";

підпункт 3 після слів "практичний психолог-методист" доповнити словами "(атестувати на відповідність раніше присвоєному педагогічному званню "практичний психолог-методист").

 

Розділ ІІІ

П.3.1. Говорить про те, що в списках, які подають до атестаційних комісій керівники закладів (шкільної чи міської) не вказуються результати попередньої атестації (в абзаці першому слова "результатів попередньої атестації та" виключити), оскільки добавлено абзац - "Працівники, включені до списків осіб, які підлягають черговій атестації, мають право подавати до атестаційної комісії заяви про присвоєння більш високої кваліфікаційної категорії (тарифного розряду).", тобто черговість у присвоєні категорій не зберігається.

П. 3.2. Добавлено абзацом, про те, що рішення про перенесення строків атестації може прийматися атестаційною комісією  не тільки до 20 жовтня, але й в будь-який інший час.

П.3.6. Добавлено два абзаци, якими регламентовано, що атестація працівника може проводитися за його відсутності «якщо він не з’явився на засідання атестаційної комісії з об’єктивних причин (службове відрядження, територіальна віддаленість, тривала хвороба та інші причини, що перешкоджають присутності на засіданні) і дав на це письмову згоду, за винятком випадків атестації працівників, стосовно яких порушено питання про невідповідність займаній посаді.»

 «У разі неявки педагогічного працівника, який атестується, на засідання атестаційної комісії без поважних причин комісія після з’ясування причин неявки може провести атестацію за його відсутності.»

П.3.7. (абзац другий) "Члени атестаційної комісії можуть у письмовій формі викласти окрему думку щодо рішення атестаційної комісії, яка додається до протоколу.".

П.3.8.  Голосування  може проводиться   відкритим голосуванням, спосіб голосування визначає атестаційна комісія « Слова "Шляхом таємного голосування більшістю присутніх на засіданні її членів» замінити словами «простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів атестаційної комісії".

3.9.  Дозволяє приймати рішення про невідповідність присвоєній категорії чи педагогічному званню та про підтвердження педагогічного звання (підпункт 3 після слова "відповідає" доповнити словами "(не відповідає)";підпункт 5 після слів "спеціаліст вищої категорії" доповнити словами «та/або педагогічного звання або про відповідність працівника раніше присвоєній кваліфікаційній категорії "спеціаліст вищої категорії", та/або відповідність працівника раніше присвоєному педагогічному званню";підпункт 6 викласти у такій редакції: « педагогічний працівник відповідає (не відповідає) раніше присвоєному педагогічному званню;").

П. 3.18. Доповнено «При суміщенні працівниками педагогічних посад в одному навчальному закладі їх атестація здійснюється з кожної із займаних посад».

П.3.20.  Учителі та викладачі, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження. Необхідною умовою є проходження курсової перепідготовки з предметів інваріантної складової. (до , вступу в дію цього наказу, тобто до січня 2012 року педагог, який атестувався необов’язково мав пройти курси зі всіх предметів, які викладає).

П. 3.22. Якщо педагогічні працівники переходять на іншу посаду, чи в інший навчальний заклад за ними зберігається раніше присвоєна кваліфікаційна  категорія.  Аналогічно, якщо педагог отримав другу повну вищу педагогічну освіту й перейшли на посаду за отриманою спеціальністю, зберігаються присвоєні попередньою атестацією кваліфікаційні категорії. Атестація таких працівників здійснюється не пізніше ніж через два роки після переходу на іншу посаду.

Розділ 4.

Є зміни в пп. 4.1., 4.3.-4.6., 4.8.

П.  4.10 слово "безперервно" виключити – можна присвоювати категорії та звання педагогам, які прийняті на посаду до вступу в дію Законів України «Про загальну середню освіту», «Дошкільну освіту»…, тобто ті, хто працює не за спеціальністю.

Розділ 5.

Скасовано п.5.7. де говориться, що педагогічні звання присвоюються безстроково.

Розділ 6 .

П. 6.2. після слова "строк" доповнити словами ", але не більше одного року," – У разі прийняття атестаційною комісією рішення про відповідність працівника займаній посаді за умови виконання певних заходів, спрямованих на усунення виявлених недоліків, атестаційна комісія у встановлений нею строк, але не більше 1 року, проводить повторну атестацію з метою перевірки їх виконання та приймає рішення про відповідність або невідповідність працівника займаній посаді.

Категорія: Атестація | Переглядів: 822 | Додав: konni | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Друзі сайту