Субота, 20.04.2024, 11:30
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ освіти

Ватутінської міської ради

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Липень » 14 » Ефективність організації роботи дошкільної ланки освіти у 2014-15 н.р.
10:58
Ефективність організації роботи дошкільної ланки освіти у 2014-15 н.р.

Дошкільні навчальні заклади міста здійснюють свою діяльність відповідно до  Законів України «Про дошкільну освіту»,  «Про державний бюджет на 2015 рік», Закону України  від 28 грудня 2014 року №76-VIII «Про внесення змін та визнання таким, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», «Про охорону дитинства», Положенням про дошкільний навчальний заклад та інших законодавчих актів, а також керуються інструктивно-методичними листами Департаменту освіти і науки Черкаської облдержадміністрації і  Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників від 27.06.14 №1/9-341 «Про організацію роботи в дошкільних навчальних закладах у 2014/2015 навчальному році» та «Про організацію освітньої роботи в дошкільних навчальних закладах у 2015/2016 навчальному році».        

У дошкільних навчальних закладах у 2014-15 н.р. виховувалось 654 дитини, в тому числі учні трьох 1-х класів.  Діти від 3 до 6(7) років на 95 % охоплені дошкільними закладами та на 99%  всіма формами дошкільної освіти. Діти 5-ти років на 100% охоплені дошкільною освітою. Для охоплення дітей всіма формами дошкільної освіти при  ДНЗ  продовжують функціонувати Консультативні пункти для батьків і дітей, що не відвідують дошкільні заклади.

Керівники закладів приділяють належну увагу професійному та творчому зросту педагогів, що сприяє позитивному іміджу ДНЗ. Всі завідувачі мають вищу освіту, двоє з них пройшли курсову перепідготовку. У закладах виховують дітей 45 вихователів (з них, 10 мають вищу освіту, 35 педагогів середню спеціальну, три педагоги мають звання вихователь-методист) та 5 музичних керівників. У ДНЗ № 7 працює логопед, який проводить корекцію мови дітей логопедичної групи. Методичну службу у ДНЗ очолює три вихователі-методисти (у ДНЗ № 6 згідно штатного розпису методист відсутній).  16 педагогічних працівників згідно плану курсової перепідготовки відділу освіти вчасно пройшли курси підвищення кваліфікації при ЧОІПОПП. Відповідно до плану атестації педпрацівників 18 педагогів були проатестовані.

Виконавчий комітет Ватутінської міськради, відділ освіти приділяють належну увагу щодо належного функціонування ДНЗ, приймають важливі  рішення та накази, які забезпечують сталий розвиток освітньої галузі міста. Так, одним з важливих було прийняття рішення виконавчого комітету від 05.01.2015 № 1 «Про харчування дітей в дошкільних навчальних закладах міста» та рішення виконавчого комітету від 30.03.2015 № 113 «Про внесення доповнень до рішення виконавчого комітету 05.01.2015 № 1 «Про харчування дітей в дошкільних навчальних закладах міста»» з метою належної організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах міста та для забезпечення пільговим харчуванням категорійних дітей, в тому числі тих, які перемістилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції. Відповідно були видані накази відділу овіти.

Не залишається без уваги і освітня робота ДНЗ, яка відповідає основним концептуальним положенням Базового компонента дошкільної освіти, що визначають  вимоги до рівня освіченості, розвиненості й вихованості дитини як перед вступом її до школи, так і для кожного вікового етапу з метою особистісного розвитку за умови повної реалізації дитиною своїх потенційних можливостей.    

Ефективність освітнього процесу в дошкільних навчальних закладах багато в чому залежить від від тісної співпраці дошкільного навчального закладу і відділу освіти. Управлінська діяльність здійснюється на рівні довіри, взаєморозуміння, співробітництва. Це допомагає вивченню реального стану освітньої роботи й надання своєчасної компетентної допомоги педагогічним колективам, сприяє підвищенню фахової компетентності та професійної майстерності педагогів.

Використання різноманітих форм методичної роботи з  педагогічними кадрами (конференції, семінари, семінари-практикуми,  методичні об'єднання, майстер-класи, ділові ігри, конкурси,  виставки, консультації, школи передового досвіду тощо) націлювали педагогів на організацію освітньої роботи з дітьми на засадах особистісно орієнтованого, діяльнісного, інтегрованого підходів і налагодження тісної взаємодії між дітьми, педагогами і  батьками.

Користування інтернет ресурсами допомагає керівникам ДНЗ в управлінській діяльності, а педагогічним працівникам в навчально-методичній, освітній діяльності та  роботі з батьками вихованців. Для якісного управління закладом всі керівники  забезпечені власними компютерами. У всіх ДНЗ наявна компютетерна техніка, яка  широко використовується у навчально-виховному процесі з дітьми.  ДНЗ №7 «Сонечко» придбали  мультимедійну дошку.

На виконання рішення виконавчого комітету від 30.01.14 № 39 «Про план заходів з реалізації національної стратегії розвитку освіти міста Ватутіне на період до 2021 року» проводилися огляди-конкурси на кращий сайт та на створення електронної бібліотеки ДНЗ.  Так, відповідно до наказу відділу освіти від 12.01.2015 № 26 «Про конкурс на кращий Інтернет-сайт у дошкільних навчальних закладах міста» кращими визнано ДНЗ № 7 «Сонечко» та ДНЗ № 8 «Зірочка», які активно наповнюють власні сайти цікавими  інформаціями із життя закладу, висвітлюють роботу з дітьми, нетрадиційні заходи з педагогами, цікаві зустрічі з батьками та ін. Інформаційні матеріали підтверджуються фото і відео матеріалами, вражають своєю новизною, інтерактивністю та динамічністю.

Відповідно до наказів відділу освіти від 23.06.2014 № 263 «Про організацію роботи дошкільних навчальних закладів у 2014-2015 н.р.» та від 01.12.2014 № 404 «Про проведення огляду-конкурсу на краще створення електронної бібліотеки у ДНЗ» кращим було визнано ДНЗ № 7 «Сонечко», а сформована ними різнобічна бібліотечна база є зразком для створення в інших дошкільних закладах. Про результати огляду-конкурсу слухалося у березні 2015 року на методичній раді методичного кабінету відділу освіти, а також у травні 2015 року був організований «круглий стіл» з обміну досвідом щодо удосконалення  створення  електронної бібліотеки у ДНЗ.

На виконання листа Департаменту освіти і науки Черкаської облдержадміністрації та обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради від 23.10.2014 № 272/01-17 і наказу відділу освіти Ватутінської міськради від 01.12.2014 № 403  «Про проведення щорічного обласного Конкурсного сезону «Конкурсна осінь - 2014» дошкільні навчальні заклади міста були учасниками у номінації «Кращий кабінет методиста ДНЗ». Переможцями I міського етапу конкурсу було визнано ДНЗ 7 «Сонечко». Матеріали переможця конкурсу було надіслано на II обласний етап. На інтернет порталі рейтингу освітніх закладів України цей заклад зайняв почесне III місце серед учасників Черкаської області. Про хід та підсумки конкурсу слухалося на засіданні методичної ради методичного кабінету відділу освіти.   

Питання розвитку дошкільної освітньої галузі були заслухані на колегіях відділу освіти. Так, у жовтні 2014 року розглядалося питання «Про інноваційний потенціал педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів міста», було проаналізовано досягнення дошкільних працівників за 2013-14 н.р. У лютому 2015 року заслуховувалося питання  «Про хід виконання обласної цільової програми розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року за 2014 рік» (затвердженої рішенням обласної ради від 14.12.2011 №10-1/VІ),  висвітлювалися  шляхи реалізації актуальних завдань програми. 

Актуальним питанням було і залишається залучення дітей до патріотичного виховання. У ДНЗ організовувалися зустрічі з  учасниками бойових дій на Сході України, виставки поробок, малюнків, які виготовляли діти разом з батьками і в подальшому відправлялися волонтерами для бійців в зону АТО.  Дошкільнята разом з педагогами і батьками були учасниками різних патріотичних акцій: «Ми маленькі патріоти», «Повертайся живим», «Допоможемо дітям Славянська»,  «Допоможемо воїнам АТО», «Лист пораненому», «Хвиля допомоги волонтерам для воїнів АТО»,  під час яких надавалася посильна допомога воїнам: збір коштів, закупівля бронежилетів та одягу,  продуктів харчування та речей особистої гігієни, а також зігріті любов’ю і теплом малят різноманітні вироби-обереги. Колективи ДНЗ  отримали Почесні грамоти від командира 72 окремої механізованої бригади полковника А.М.Грищенка за натхненну працю в проявленні всебічної підтримки і допомоги військовослужбовцям та вдячність за патріотизм.        

В знак підтримки українських бійців на Сході України саме наші дошкільні заклади перші  долучилися  до естафети передачі  «Прапора Доброчинності», який  розпочав свою ходу у  Черкаських загальноосвітніх школах і побував у різних освітянських закладах області. За тижневе  перебування Прапора у освітніх закладах міста дошкільнята і учні по черзі звітували про свої пророблені добрі справи, а далі з честю передали його  наступним учасникам акції у м.Білозір’я. 

Відповідно до наказу Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради з 2013 по 2015 рік дошкільні навчальні заклади № 7 «Сонечко» та № 8 «Зірочка» були учасниками   науково дослідно-експерементальної діяльності на тему: «Формування здоров’язбережувальної компетентності дітей дошкільного віку» (науковий керівник експеременту Андрющенко Т.К., кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри освітнього менеджменту та педагогічних інновацій ЧОІПОПП). Досвід підтверджує високу результативність апробованої методики та зручність у застосуванні, а також сприяє підвищенню здоров’язбережувальної компетентності дітей.

У закладах міста надається велика увага підвищенню здоров’язбережувальної компетентності дітей, широко використовуються новітні технології щодо збереження здоров’я дітей, проводяться різноманітні заходи. Так, в рамках проведення щорічного Всеукраїнського фестивалю «Гармонія руху» відбулися цікаві фізкультурно-оздоровчі заходи з використанням інноваційних здоров’язбережувальних технологій. З успіхом пройшов і міський фестиваль ранкової гімнастики «Рух заради здоров’я». За активну участь у фестивалі та з нагоди Всесвітнього Дня здоров’я всі заклади нагороджено Грамотами виконавчого комітету Ватутінської міської ради.

Відповідно до Ропорядження міського голови Ватутінської міської ради від 27.05.2015 № 54/04-02 «Про проведення масових спортивних  заходів серед дошкільнят «Веселі старти»» та з нагоди Міжнародного дня захисту дітей у ДНЗ відбулися справжні фізкультурні свята та розваги, метою яких було залучення дітей до фізичної культури та спорту, активізація рухової діяльністі для покращення  їх фізичного здоров’я. За пропаганду здорового способу життя та активну участь у спортивних заходах «Веселі старти» дошкільні навчальні заклади були нагороджені Грамотами сектору у справах сім‘ї, дітей, молоді та спорту виконавчого комітету Ватутінської міської ради і цінними подарунками.

Для забезпечення наступності щодо вимог Державних стандартів дошкільної та початкової загальної освіти між ДНЗ № 8 «Зірочка» та СШ № 1 був проведений семінар-практикум на тему: «Використання коректурних таблиць для мовного розвитку дитини». Своїм досвідом ділилася Зіменко О.Л., вихователь старшої групи ДНЗ №8 «Зірочка», яка у 2014 році ввійшла в трійку кращих і отримала Сертифікат переможця за участь у  Всеукраїнському конкурсі «Творчий учитель – обдарований учень» в номінації «Авторські розвивальні заняття для дітей дошкільного віку». ЇЇ розроблені власні коректурні таблиці за різною тематикою з успіхом пройшли апробацію протягом навчального року, як у дошкільному закладі, так і з учнями 1-х класів СШ № 1.

Неординарно і цікаво пройшов майстер-клас у ДНЗ №7 для методистів і дошкільних працівників міста на тему: «Створення методичного квесту як інтерактивної форми підвищення кваліфікації педагогів, що сприяє визначенню  професійно значущих якостей вихователя», де відбувався обмін досвідом, обговорювалися актуальні питання інноваційних підходів щодо виховання і навчання  дітей.

Вагомим досягненням у галузі дошкільної освіти міста була розробка  серії цифрових ресурсів із теми «Соціально-моральний розвиток старших дошкільників» творчої групи на чолі методиста дошкільного навчального закладу №7 «Сонечко» Зубрицької І.В. Відповідно до наказу Департаменту освіти і науки Черкаської облдержадміністрації від 28.04.2015 № 74 «Про підсумки конкурсу на кращу серію цифрових ресурсів» її досвід розміщено на Черкаському освітянському порталі. Зубрицьку І.В. нагороджено Сертифікатом ЧОІПОПП.

Наказом Департаменту освіти і науки Черкаської облдержадміністрації від 28.04.2015 № 73 «Про підсумки проведення ХХ обласної виставки «Освіта Черкащини - 2015» творча група ДНЗ №7 «Сонечко» була відзначена та нагороджена Дипломом Департаменту освіти і науки за методичний посібник «Моделювання роботи із соціально-морального розвитку для старших дошкільників із застосуванням прийомів та методів мнемотехніки». Ця розробка визнана однією із кращих і рекомендована для впровадження у практику роботи педагогів дошкільних навчальних закладів області. 

Належна робота проводиться у дошкільних закладах з правової освіти. Ватутінським  управлінням юстиції та відділом освіти Ватутінської міської ради щоквартально відбувається спільна перевірка стану початкового правового виховання дітей. Відмічено, що робота всіх дошкільних закладів з означеного питання відповідає програмовим вимогам та чинному законодавстві.

В рамках проведення  заходів, присвячених Дню Захисту дітей, відбувся щорічний фестиваль «Ранкова Зірка», який продемонстрував дитячу музичну творчість. Дошкільнята радували широке коло глядачів міста своїми піснями, танцями та неперевершиними костюмами і атрибутами, які оновлювалися відповідно до тематики виступів дітей. По особливому звучали пісні про мир, вражало яскравістю і вишуканістю українське вбрання.

З успіхом пройшли випускні бали для дітей старших груп. Багато теплих слів з боку батьків випускників прозвучало в адресу адміністрації закладів, вихователів та всіх, хто причетний до перебування дітей в ДНЗ.

Стало доброю традицією відзначати щороку День Дошкілля. Це свято як підсумок роботи всіх, хто причетний до дошкільної освіти: відбуваються зустріч  педагогів з ветеранами  дошкільної праці, організовуються святкові концерти за участю вихованців та нагороджуються працівники ДНЗ Грамотами та Подяками  відділу освіти за особливий внесок у розвиток дошкільної освіти.

На виконання листа Департаменту освіти і науки № 1377/02 від 06.05.2015 «Щодо освітньої роботи дошкільних навчальних закладів з патріотичного виховання дітей старшого дошкільного віку» з 1 червня всі педагогічні дошкільні працівники беруть участь у віртуальному пересічному голосуванні цього фестивалю-конкурсу. Вихователь ДНЗ № 8 «Зірочка» Зіменко О.Л.  подала свої власні розробки з досвіду роботи  «Кориктурні таблиці як засіб патріотичного виховання старших дошкільників» на участь у фестивалі з теми «Україна  - мій рідний край».

Відповідно до п.3 статті 20 Закону України «Про дошкільну освіту та наказу відділу освіти від 18.05.2015 № 220 «Про щорічне звітування керівників дошкільних навчальних закладів перед педагогічним колективом та громадськістю» відбувся звіт керівників ДНЗ. Керівники закладів у своїх виступах звітували про якісно нові підходи до управління закладом, ділилися досягненнями в освітній та методичній роботі, звітували про матеріально-технічне забезпечення, обсяги проведених ремонтних робіт та  про використані бюджетні і благодійні кошти.

Моніторинг готовності дітей старшого дошкільного віку до шкільного навчання має наступні показники: високий рівень - 27,2%, достатній - 57,4%, середній - 15,1%, низький  - 0%.

Для більш якісної дошкільної освіти колективи дошкільних навчальних закладів у 2015-16 н.р. націлюють свою діяльність на реалізацію змістових напрямків:

- патріотичне виховання; 

- екологічне виховання;

- формування основ здорового способу життя;

-  комунікативно-мовленнєвий розвиток дошкільників.

Досягненню означених оптимальних результатів освітньої роботи з дітьми  дошкільного віку, реалізації як навчальних, так і основних виховних завдань сприяє тісна співпраця  управлінських і методичних служб, практиків та батьків.

Категорія: Дошкільна освіта | Переглядів: 1100 | Додав: -=KYMILLIE=- | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту