Вівторок, 16.04.2024, 14:57
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ освіти

Ватутінської міської ради

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Вересень » 25 » Забезпечення доступу кожної дитини до дошкільної освіти
11:03
Забезпечення доступу кожної дитини до дошкільної освіти

24 вересня у відділі освіти Ватутінської міської ради відбувся круглий стіл «Перші результати забезпечення доступу кожної дитини до дошкільної освіти в рамках реалізації соціальних ініціатив Президента».

На зустріч були запрошені: начальник відділу управлінням комунальною власністю міста, на якого покладено виконання обов’язків заступника міського голови Дмитро Токар; начальник відділу освіти Людмила Точинюк, начальник відділу з питань внутрішньої політики Валентина Кравченко, завідувач сектору у справах сім’ї, дітей і молоді Ірина Ляхова, начальник Центру соціальної служби для сім’ї, дітей і молоді Алла Чорнобай, депутати міської ради, голови громадських організацій Лариса Ганчева та Лариса Грушева, керівники та методисти дошкільних навчальних закладів, працівники відділу освіти.

 

Методист відділу освіти з питань дошкільної освіти Лариса Ткаченко ознайомила присутніх з алгоритмом дій, щодо залучення дітей до дошкільної освіти.

З метою прогнозування мережі ДНЗ відповідно до освітніх запитів населення, створення належних умов для здобуття дітьми дошкільної освіти та забезпечення своєчасного і в повному обсязі обліку дітей дошкільного віку у відділі освіти проводиться належна своєчасна і поетапна робота, здійснюється моніторинг користування освітніми послугами.

 

Дотримуючись вимог чинного законодавства педагогами дошкільних навчальних закладів міста із травня по червень місяць проводиться соціальний патронат дітей. Відповідно закріпленим за дошкільними навчальними закладами територій обслуговування, відповідальними особами проводиться роз’яснювальна робота серед населення щодо необхідності здобуття дітьми дошкільної освіти. Створюються робочі групи з обліку дітей. Робочими групами складаються списки дітей дошкільного віку на підставі документів первинного обліку громадян, що зберігаються у житлово-експлуатаційних організаціях. Списки обліку дітей дошкільного віку та їх орієнтовна комплектація у дошкільних навчальних закладах за відповідними формами у травні подаються у відділ освіти.

У вересні уточнені списки дітей (із приміткою про різні форми здобуття дітьми дошкільної освіти) керівниками закладів подаються методисту з питань дошкільної освіти. В свою чергу, ці дані аналізуються, узагальнюються, створюється банк даних.

З метою створення ефективної системи управління дошкільними навчальними закладами області та відкритого освітнього ресурсу для батьківської громадськості, на виконання наказу Департаменту освіти і науки облдержадміністрації №483 від 12.08.2013, наказу відділу освіти Ватутінської міськради №316 від 16.08.2013 «Про розширення єдиної електронної бази даних ДНЗ міста» у вересні 2013 року запроваджено освітній проект «Електронний дошкільний навчальний заклад» (проект «Електронний ДНЗ»).

Так, на початок 2013-14 навчального року у ДНЗ міста функціонує 4 дошкільних навчальних заклади, у яких виховується 615 дітей, з них 46 дітей – учні 1 класу (один 1-й клас ЗОШ №5 при ДНЗ №6 «Світлячок» та один 1-й клас від ЗОШ №6 при ДНЗ №11 «Теремок»). Заклади розраховані на 570 місць. У новому навчальному році на 100 місцях виховується 108 дітей (минулорічний показник 119 дітей, що свідчило про переповнюваність ДНЗ). Шляхом переведення 1 класів у загальноосвітні заклади, поступово вирішується питання про недопущення переповнюваністі закладів.

У місті проживає 657 дітей віком від 3 до 6 років, з них 470 дітей (що становить 72%) відвідують дошкільні заклади. Дітей 5-ти річного віку проживає 189, з них 187 охоплені дошкільними закладами (що становить 99%).

В рамках реалізації соціальних ініціатив Президента, охоплення дітей дошкільною освітою віком від 3 до 6 років повинно становити не менше 96% , а дітей 5-ти річного віку на 100% . Для забезпечення доступу кожної дитини до дошкільної освіти, з метою надання консультативної допомоги батькам і дітям, які виховуються в умовах сім’ї і не відвідують дошкільні заклади при кожному дошкільному навчальному закладі створені Консультативні пункти для дітей віком від 3 до 6 років. Адміністрацією закладів складені плани роботи з такими дітьми, розроблені заходи, узгоджені графіки роботи. Така форма роботи забезпечує доступ кожної дитини до здобуття дошкільної освіти, в тому числі і дітей 5-ти річного віку.

З примірним планом роботи консультативного пункту закладу присутніх ознайомила керівник ДНЗ №7 «Сонечко» Любов Дзісяк.

Під час зустрічі представники громадськості обговорювали багато цікавих питань щодо функціонування та перспектив розвитку дошкільної галузі освіти.

На завершення засідання, Дмитро Володимирович привітав працівників дошкільної освіти з наступаючим професійним святом та побажав їм натхнення в роботі, вдячності від людей, належної оцінки їх праці з боку держави, слухняних вихованців та безмежного людського щастя. 

Категорія: Дошкільна освіта | Переглядів: 603 | Додав: -=KYMILLIE=- | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Друзі сайту