Субота, 20.04.2024, 03:56
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ освіти

Ватутінської міської ради

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Вересень » 4 » Модернізація і удосконалення освітніх технологій як показник високої професійної майстерності дошкільних працівників міста
12:16
Модернізація і удосконалення освітніх технологій як показник високої професійної майстерності дошкільних працівників міста

Дошкільна освіта є однією з  важливих ланок освіти. І від того,як ми сформуємо дитину до вступу в школу залежить її успіх у подальшому навчанні. 

Тому у  ДНЗ приділяється велика увага навчально-виховному процесу дітей. У закладах працюють вихователі, яких можна назвати педагогами-новаторами, педагогами–фонатами своєї справи, педагогами-мамами та просто тими, хто безмежно любить своїх вихованців, вміло створює їм комфортний морально-психологічний клімат, організовує розвивально-ігрове середовище, забезпечує їх моральний, фізичний і розумовий розвиток.

Педагогічні працівники дошкільних навчальних закладів у своїй роботі керуються вимогами Державного стандарту дошкільної освіти. Базовий компонент націлює педагогів на цілісний підхід до формування дитячої особистості, підготовку її до органічного, безболісного входження до соціуму, природного і предметного довкілля через освоєння основних видів життєдіяльності, а також у напрямку забезпечення реальної наступності та безперервності між дошкільною та початковою ланками, інтеграції родинного і суспільного виховання. З нового 2013-14 н.р. реалізація Держстандарту дошкільної освіти  забезпечувалася  впровадженням нової програми  «Дитина». Ця програма дія до 2015 року, тому з цього навчального року ми починаємо з педагогами поступове ознайомлення і вивчення оновленої прогрми «Я у Світі» для можливого її подальшого використання у наступному році. Поряд з цим  для використання у наступному 2014-15 н.р. МОН України рекомендовані  Парціальні освітні програми:

- «Про себе треба знати, про себе треба дбати», програма з основ здоров’я та безпеки життєдіяльності дітей віком від 3 до 6 років  (авт. Лохвицька Л. В.);

- «Грайлик», програма з організації театралізованої діяльності в дошкільному навчальному закладі (авт.: Березіна О. М., Гніровська О. З.,   Линник Т. А.);

- «Радість творчості», програма художньо-естетичного розвитку дітей раннього та дошкільного віку (авт.: Борщ Р. М., Самойлик Д. В.);

 - «Граючись вчимося. Англійська мова», програма для дітей старшого дошкільного віку, методичні рекомендації (авт.: Гунько С., Гусак Л.,   Лещенко З.).

Підвищенню якості дошкільної освіти сприяють різні форми  навчально-виховного впливу, зокрема, проведення гурткової роботи; застосування в освітній роботі педагогічних інновацій, сучасних психолого-педагогічних та інформаційно-комунікаційних технологій; вивчення, узагальнення та поширення передового педагогічного досвіду; активізовізація взаємодії з батьками; удосконалення механізму моніторингу освітнього процесу та ін.

У 2013-14 н.р. відбулися цікаві і нетрадиційні заходи, які демонструють якісно нові підходи до реалізації Держстандарту дошкільної освіти.

Дошкільні навчальні заклади №6 «Світлячок» та №11 «Теремок» представляли свої методичні розробки на виставці  педагогічного досвіду «Освіта Черкащини - 2014». Вихователь методист Кабаняча Л.І. з теми: «Інноваційні здоров’язбережувальні технології для дошкільнят»; вихователь Расулова Л.Р. з теми: «Формування основ безпечної поведінки під час туристичної діяльності».

На базі Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради (далі – ЧОІПОПП) з 2013 по 2015 рік дошкільні навчальні заклади №7 «Сонечко» та №8 «Зірочка» є учасниками   дослідно-експерементальної діяльності на тему: «Формування здоров’язбережувальної компетентності дітей дошкільного віку» (науковий керівник експеременту Андрющенко Т.К., кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри освітнього менеджменту та педагогічних інновацій ЧОІПОПП). По методиці Андрющенко Т.К.  дошкільними закладами проводиться експерементальна діяльність дітей старшої групи. Під час зустрічі з науковим керівником та іншими учасниками експерементальної діяльності області  методистами ДНЗ №7 та ДНЗ №8  були надані пропозиції та методичні розробки з тем: «Навички раціонального харчування», «Уміння слухати співрозмовника», «Усвідомлення власної унікальності», які були схвалені та високо оцінені учасниками зустрічі.

Ватутінським  управлінням юстиції та відділом освіти Ватутінської міської ради щороку проводиться спільна перевірка стану правової освіти у дошкільних навчальних закладах міста. Визнано, що початкове правове виховання у дошкільних закладах проводиться на належному рівні у відповідності до вимог чинного законодавства. Досвід роботи закладів міста з означеного питання заслуговує на увагу, результати слухалися на методичній раді.

На методичній раді у листопаді 2013 року слухалося питання «Про участь у конкурсі «Кращий вихователь»», учасником якого була вихователь ДНЗ №11 Сівак М.Г. У травні 2014 року «Готовність дітей старшого дошкільного віку до навчання у школі».

Відповідно до наказу відділу освіти проводилася перевірка стану дотримання вимог Інструкції з діловодства та впровадження її в практику роботи. Результати перевірки показали, що керівники закладів відповідно до вимог чинного законодавства привели у відповідність і систематизували номенклатуру справ за напрямками діяльності дошкільних навчальних закладів.

З метою поліпшення якості роботи з дітьми з питань особистої безпеки та захисту їх життя   у дошкільних навчальних закладах здійснювалася перевірка стану організації роботи з безпеки життєдіяльності дітей. Про організацію роботи з цього питання було заслухано на колегії відділу освіти.

У квітні 2014 року проводився огляд-конкурс на кращий стан фізичного виховання. Усі дошкільні навчальні заклади були відзначені членами журі конкурсу з різних номінацій:

 - ДНЗ №11 «Теремок» - у номінації «Використання інноваційних нетрадиційних здоров’язбережувальних технологій з фізичного виховання» ;

 - ДНЗ №7 «Сонечко» та ДНЗ №8 «Зірочка» у номінації  «Проведення експерементально-дослідницької діяльності з фізкультурно-оздоровчої  роботи з дітьми»;

 -  ДНЗ №6 «Світлячок» у номінації  «Організація безпеки життєдіяльності під час туристичної діяльності».

У листопаді, в рамках Всеукраїнського фестивалю «Гармонія руху» в закладах відбулися цікаві фізкультурно-оздоровчі заходи з використанням інноваційних здоров’язбережувальних технологій.

У ДНЗ №7 функціонує логопедична група для дітей старшого дошкільного віку, які мають вади мовлення. З метою надання методичної допомоги вчителю-логопеду вивчався стан роботи логопедичної групи. Проаналізувавши роботу логопеда, відзначено, що документація ведеться згідно вимог, а тісна співпраця логопеда, вихователя і батьків сприяє ефективному покращенню мовлення дітей.

В рамках впровадження нового Державного стандарту дошкільної та початкової загальної освіти між ДНЗ №11 «Теремок» та ЗОШ №6 був проведений семінар-практикум по наступності між дошкільною та початковими ланками освіти на тему: «Взаємозв’язок вихователів дошкільного закладу, вчителів початкової школи, психолога та батьків у підготовці дітей до школи», де розглядалося ряд актуальних питань щодо забезпечення наступності відповідно до вимог Держстандартів дошкільної і початкової освіти.

З нагоди 200-річчя Т.Г.Шевченка у ДНЗ №8 «Зірочка» відбулося відкрите тематичне заняття для дітей і батьків «Наш Тарас Шевченко – сонце України» (вихователь середньої групи Броварська О.П.). Цей захід спрямований на духовний розвиток дітей, на збереження сімейних цінностей, традицій та звичаїв свого народу.

Нетрадиційно протягом року на базі ДНЗ проводилися методичні об’єднання  для вихователів різних вікових груп, де проходили майстер-класи, відбувався обмін досвідом, обговорювалися актуальні питання інноваційних підходів щодо виховання і навчання  дітей. Так, для дітей середнього дошкільного віку у ДНЗ №11 «Теремок» відбулося методоб’єднання на тему: «Комплексний підхід щодо охорони і зміцнення здоров’я дітей».

У  ДНЗ №8 «Зірочка» цікаво пройшов майстер-клас  по організації фізкультурно-оздоровчої роботи  з дітьми молодшого дошкільного віку на тему: «Вернісаж усталених і нетрадиційних форм фізкультурно-оздоровчої роботи з дітьми у співдружності з родиною».

Для вихователів дітей старшого дошкільного віку при ДНЗ №7 «Сонечко» відбулося методоб’єднання на тему: «Розвиток логічного мислення та мовленнєво-творчої діяльності дошкільнят через використання  інтерактивних  технік та технологій». Педагоги обмінювалися досвідом інноваційних методик з мовленнєвого спілкування.

Під час методоб’єднання музкерівників у ДНЗ №6  «Світлячок» учасники «круглого столу» обговорювали актуальне питання «Мир очима дітей». Вихованці ДНЗ через різні види музичної діяльності розкрили своє бажання жити в мирі і злагоді.

Щороку 27 вересня відзначається День Дошкілля. Традиційно, в рамках цього свята відбувається зустріч  педагогів-дошкільників з ветеранами  дошкільної праці, організовуються святкові концерти за участю вихованців, а також вручаються квіти колишнім завідувачам.  З нагоди свята та за особливі заслуги у розвитку дошкільної освіти відділ освіти щорічно нагороджує працівників ДНЗ грамотами.

Щорічний фестиваль «Ранкова Зірка», який присвячений Дню Захисту дітей, демонструє дитячу музичну творчість дошкільнят. Виступи дітей дошкільних навчальних закладів завжди прикрашають свята, які проходять на рівні міста: День учителя, День медика, День 8 Березня, День міста та ін.

Для прозорості і відкритості  діяльності дошкільних закладів, відповідно до щорічного наказу відділу освіти відбувся звіт керівників ДНЗ. На звітах були присутні Д.В.Токарь - заступник міського голови, Басюра А.К. - Депутат Ватутінської міської ради, Мяснікович Н.С. - довірена особа Народного депутата Верховної ради України Ничипоренка В.М.,  Ткаченко Л.Л. - методист міського методичного кабінету відділу освіти з питань дошкільної освіти, педагогічні працівники дошкільних навчальних закладів, батьки, громадськість.  Керівники закладів у своїх виступах продемонстрували інноваційні підходи до управління закладом, ділилися досягненнями в методичній роботі, розповідали про нові форми та методи роботи з дітьми, звітували про   матеріально-технічне забезпечення закладів,  про обсяги проведених ремонтних робіт та про використані бюджетні і благодійні кошти. Новизною було те, що деякі керівники у своїх виступах використовували мултимедійну дошку, демонструючи роботу закладу в різних напрямках. Під час зустрічі відбувся цікавий діалог між представниками громадськості міста та батьками.

2013-2014 навчальний рік відзначений і вагомими досягненнями на педагогічній ниві.

-  Досягненнями свого творчого і неординарного колективу, інноваційними підходами у вихованні дітей дошкільного навчального закладу №8 «Зірочка» ділилася методист закладу Шульц С.М., яка  виступала на обласній та міській серпневій конференції учителів. Її виступ на тему: «Використання інтерактивних технік і технологій для формування об’єктивного світогляду дитини» з використанням мультимедійних технологій – це новий погляд на сучасний підхід до дошкільного виховання. 

- Педагогічні працівники ДНЗ №7 «Сонечко» взяли участь у Всеукраїнському конурсі освітніх технологій-2014 у галузі дошкільної освіти, який проводився за підтримки МОНУ та Національної академії педагогічних наук України (редакція журналу «Дошкільне виховання»). Вихователь старшої групи Штангей С.А. поділилася своєю власною розробкою на тему: «Розвиток логічного мислення дітей».  Ця ж розробка представлялась нею і в  «Учительському журналі – онлайн», видавництва «Основа», за що автор отримала сертифікат з відзнакою.

- ДНЗ №8 «Зірочка» брали участь у Всеукраїнському фестивалі дитячого театрального мистецтва» (вихователі Лещенко Т.В. та Михаїл Н.В.).

- Вихователь ДНЗ №8 «Зірочка» Зіменко О.Л. була учасником Всеукраїнського конкурсу «Творчий учитель – обдарований учень» в номінації «Авторські розвивальні заняття для дітей дошкільного віку, програми проектування розвитку обдарованого дошкільника в центрах раннього розвитку дитини». Національна академія педагогічних наук України, Інститут обдарованої дитини Національної академії педагогічних наук високо оцінили її власну розробку: на конкурс було представлено 1907 методичних розробок - розробка Зіменко О.Л. ввійшла в трійку кращих, за що отримала Сертифікат переможця конкурсу.

-  Вихователь ДНЗ №8 «Зірочка» Зіменко О.Л. відзначена  у конкурсі на кращу серію цифрових ресурсів для навчально-методичного забезпечення навчально-виховної діяльності дошкільних закладів у рамках обласної виставки «Освіта Черкащини 2014». Її розробка присвячувалася 60-річчю рідної Черкащини: «Коректурні таблиці як засіб ознайомлення старших дошкільників з рідним краєм – Черкащиною» і отримала Диплом Департаменту освіти і науки Черкаської облдержадміністрації.

- Творчий пошук вихователя Зіменко О.Л., її інноваційний підхід до розвитку  дошкільників не залишився не помічений на обласній виставці кращого педагогічного досвіду «Освіта Черкащини - 2014». Представлений нею практичний і теоретичний матеріал з власних розробок на тему: «Опорні схеми як другий етап використання коректурних таблиць» і також отримала Сертифікат за представлений методичний посібник і визнана Лауреатом Х1Х обласної виставки «Освіта Черкащини» із занесенням до каталогу передового педагогічного досвіду.

- З метою належного відзначення 60-річчя від дня утворення Черкащини, на розпорядження Черкаської обласної державної адміністрації був проведений огляд-конкурс «Кращий навчальний заклад Черкащини». За поданням відповідної комісії  серед дошкільних навчальних закладів, які брали участь у конкурсі, переможцем у міському етапі конкурсу визнано ДНЗ №7 «Сонечко». За  перше місце міського етапу конкурсу їх нагороджено грамотою відділу освіти. Матеріали були  надіслані на участь у обласному етапі конкурсу.

-  На  Всеукраїнському огляді-конкурсі  «На кращий стан умов і охорони праці в закладах освіти у 2013 році» на першому етапі міського конкурсу здобув перемогу ДНЗ №11 «Теремок». В другому обласному етапі конкурсу цей трудовий колектив не ввійшов в число переможців, але добився високих показників у значному поліпшенню стану умов і охорони праці, за що був нагороджений  Грамотою Департаменту освіти і науки облдерадміністрації  та обкому профспілки працівників освіти і науки України.

- За участь у міському фестивалі ранкової гімнастики «Рух заради здоров’я» та з нагоди Всесвітнього Дня здоров’я ДНЗ №7 «Сонечко»  нагороджено Грамотою Виконавчого комітету Ватутінської міської ради.

- З нагоди Міжнародного Дня захисту дітей  ДНЗ №7 «Сонечко» також отримав Грамоту Виконавчого комітету Ватутінської міськради за участь у виставці дитячих робіт «Вернісаж талантів».

- Методист ДНЗ №7 «Сонечко» Зубрицька І.В. була учасником наукової конференції молодих учених та студентів на тему: «Вплив навколишнього середовища на формування особистості».  Під час виступу на тему: «Особливості формування здорового життєвого стилю дітей старшого дошкільного віку» Зубрицька І.В. ділилася своїм досвідом.  Ці та інші матеріали учасників коференції  були зібрані і надруковані  у методичному посібнику.

- Також, методист ДНЗ №7 «Сонечко» Зубрицька І.В. була учасником регіонального семінару  м.Умані, де обговорювалося актуальне питання сьогодення:  «Методичні аспекти інклюзивної освіти». Тема її виступу: «Формування передумов образотворчої діяльності у дітей раннього віку з відхиленнями розумового розвитку в умовах інтеграції» надрукована у методичному посібнику, який видавався за наслідками проведенного семінару.

Зміст освітньої роботи в дошкільних навчальних закладах у 2014/2015 навчальному році має відповідати основним концептуальним положенням Базового компонента дошкільної освіти, яким визначено вимоги до рівня освіченості, розвиненості й вихованості дитини 6 (7) років перед її вступом до школи. Базовий компонент передбачає оволодіння змістом дошкільної освіти впродовж усього періоду дошкільного дитинства і визнає цінність кожного вікового етапу для особистісного розвитку за умови повної реалізації дитиною своїх потенційних можливостей.

Ефективність освітнього процесу в дошкільних навчальних закладах багато в чому залежить від забезпечення якісного навчально-методичного супроводу програм. Це навчально-методичні, методичні посібники, рекомендації для педагогів та батьків; навчальні посібники, енциклопедії, хрестоматійні збірки, робочі зошити, альбоми для спільної роботи дорослого з дітьми. Зазначені види навчальної літератури, варіативно об’єднані автором або самим педагогом у навчально-методичні комплекти, сприяють  налагодженню тісної психолого-педагогічної взаємодії між усіма учасниками освітнього процесу та реалізації інтегрованого підходу до формування   різнобічно розвиненої особистості  дошкільника. Тому доцільним і правомірним є використання в освітній роботі з дітьми комплектів навчальної літератури (односпрямованих, різноспрямованих, тематичних, комбінованих), які відповідають вимогам освітнього стандарту та орієнтовані на виконання завдань чинних програм.

Для підвищення якості дошкільної освіти, забезпечення її сталого інноваційного розвитку у 2014-2015 навчальному році педагогічні колективи дошкільних навчальних закладів мають спрямовувати свою  діяльність на формування різнобічно розвиненої, духовно багатої, оптимістично та патріотично налаштованої особистості, починаючи з перших років життя дитини і  завершуючи її вступом до школи. При цьому слід приділяти увагу таким пріоритетним напрямам освітньої роботи:

- забезпечення фізичного, психічного і соціального розвитку дітей  раннього віку (від 1 до 3 років), їх безболісної адаптації до змінних умов життя та успішного входження у соціальне середовище;

- патріотичне виховання у контексті розвитку духовного потенціалу особистості дитини дошкільного віку; 

- трудове виховання в процесі організованої й самостійної предметно-практичної діяльності дітей;

-  забезпечення наступності в реалізації завдань духовного, патріотичного, трудового виховання між дошкільною і початковою ланками освіти.   

Категорія: Дошкільна освіта | Переглядів: 972 | Додав: -=KYMILLIE=- | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Друзі сайту