Четвер, 28.03.2024, 22:13
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ освіти

Ватутінської міської ради

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Травень » 16 » Лідери учнівського самоврядування навчальних закладів міста обговорили на засіданні «круглого столу» європейські перспективи України
20:24
Лідери учнівського самоврядування навчальних закладів міста обговорили на засіданні «круглого столу» європейські перспективи України

Вже стало доброю традицією в рамках відзначення дня Європи проводити зустрічі з молоддю  міста. Не став виключенням і поточний рік.

16 травня в сесійній залі міської ради відбулось засідання «круглого столу» на тему: «Європейський союз та європейські горизонти України», в якому взяли участь представники учнівського самоврядування  навчальних закладів міста, працівники структурних підрозділів міської ради та її виконавчого комітету.

Відкрив засідання заступник міського голови Дмитро Токар, який у своєму виступі зупинився на витоках започаткування відзначення Дня Європи. Так, він зазначив, що відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація міністра закордонних справ Франції Робера Шумана, який закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну і сталеливарну галузі промисловості та віддати їх в управління нової наднаціональної структури.

Перший заступник міського голови Олександр Заборовець зупинився на основній меті проведення Дня Європи. Також він підкреслив, що День Європи - це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами. Це день спільних цінностей та різноманіття усіх націй нашого  континенту. «Відзначення цього свята в Україні - це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи. У цей день ми шануємо наші спільні цінності, спільну історію та, що найголовніше, наше спільне майбутнє», - зазначив Олександр Анатолійович.

Зі своїм баченням місця України у європейському співтоваристві виступили: лідер Учнівської ради Державного навчального закладу «ПТУ №2 міста Ватутіне» Катерина Білоус, голова Ради «Лідер» загальноосвітньої школи №6 Максим Горбенко, Міністр освіти учнівського самоврядування «Лідер» загальноосвітньої школи №5 Анастасія Кірюшкіна, Президент шкільного парламенту спеціалізованої школи №1 Олександр Лисюк та Президент шкільного парламенту загальноосвітньої школи №2 Антон Тіхонов.

Їх виступи були надзвичайно цікавими і змістовними, з власними висновками та прогнозами. Зокрема Катерина Білоус наголосила, що однією з найважливіших і дискусійних проблем є проблема цінностей. Вана зазначила, що Україна безперечно є європейською державою, але наше життя не відповідає набору європейських цінностей, які не можливі без так званого «європейського типу громадянина», що передбачає  здатність відповідати за свої дії, жити й діяти в певному соціумі, зберігати власне самовизначення, зважаючи на власну громадянську позицію, вміння орієнтуватись у політичній, економічній, у культурній та правовій сферах.

Максим Горбенко зупинився на перспективах розвитку транскордонного співробітництва з країнами ЄС.

Настя Кірюшкіна  наголосила, що сьогодні Україна і Європейський Союз мають спільний кордон і це закладає міцний фундамент у розширенні економічних та політичних взаємовідносин.

Президент шкільного парламенту спеціалізованої школи №1 Олександр Лисюк  свій виступ почав з думки про те, що поступ до Європи починається у справах кожного з нас, з наших думок і дій. Він зазначив, що сьогодні майбутнє нашої держави в руках молоді, яка через певний час очолить різні ланки управління народним господарством. І саме молодим обирати напрям, в якому буде рухатись наша країна, щоб забезпечити гідне майбутнє українського народу. «Наше спільне завдання – побудувати розвинену, європейську, демократичну, заможну державу, що буде рідною для кожного громадянина України, незалежно від походження», - зазначив доповідач.

 

Неоднозначним був виступ Антона Тихонова, який визначив переваги та недоліки європейського суспільства. Зокрема, він наголосив, що, дійсно, потрібно прагнути до кращих надбань Європи: демократії, забезпечення прав і свобод людини, рівності всіх перед законом,  недоторканості приватної власності, Але, в то й же час, ми не маємо права  втрачати своєї самобутності, ідентичності, християнських цінностей, досягнень наших предків, які давались непомірною ціною.

Попри різні підходи і думки, єдиним у виступах всіх доповідачів було прагнення до кращого життя. А на даний час цього можна досягти лише обравши європейський вектор розвитку.

Підсумовуючи зустріч, Дмитро Токар зазначив: «Якщо ми говоримо про євроінтеграцію – це значить, що ми говоримо про цінності. А що ховається за цим поняттям? Європейці для себе це питання розв’язали. Для Європи такими цінностями є свобода, демократія, повага до прав людини та основних свобод, повага до прав національних меншин та верховенство права”. Українці про це ще тільки мріють, і лише своїми щоденними справами вони можуть наблизити час, коли і Європа буде переймати досвід українців. Бо Україна – це і є центральноєвропейська країна з багатими природними ресурсами і працьовитими людьми». 

Категорія: Новини | Переглядів: 555 | Додав: -=KYMILLIE=- | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту