П`ятниця, 26.04.2024, 13:30
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ освіти

Ватутінської міської ради

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Жовтень » 24 » Обласний семінар освітян у Ватутіному
17:46
Обласний семінар освітян у Ватутіному

Обласний семінар освітян у Ватутіному

12 жовтня 2011 року в м. Ватутіному на базі Ватутінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 ім. М.Ф.  Ватутіна відбувся обласний семінар методистів районних (міських) методичних кабінетів з бібліотечних фондів на тему «Проектна діяльність бібліотеки як один з важливих засобів активізації пізнавальної діяльності учнів». Метою семінару була популяризація кращого досвіду бібліотекарів із впровадження методу проектів у навчально-виховний процес, залучення інформаційних ресурсів бібліотек, підвищення рівня професійної компетентності бібліотекаря.

Відкрила семінар Точинюк Людмила Петрівна, начальник відділу освіти, яка в своєму виступі  висвітлила здобутки та проблеми  освітян Ватутіного, а також ознайомила з планами на майбутнє. Велика увага в місті приділяється саме шкільним бібліотекам. Усі  бібліотеки  комп`ютеризовані та  підключені  до мережі Інтернет.  


Про структуру методичної роботи з педагогами, основні завдання методичної служби на наступний період, а також досягнення освітян та учнів розповіла завідувач методичного кабінету Жовновата Наталія Яківна.

У центрі уваги учасників семінару були проблеми популяризації методу проектів як інноваційної форми роботи сучасної шкільної бібліотеки. Шарова Оксана Олександрівна, методист з бібліотечних фондів розповіла про впровадження проектної технології  бібліотекарями міста, представивши доповідь «Метод проектів, як засіб формування інформаційної культури учнів».

З метою підвищення методичного рівня учасників семінару, провідний бібліотекар Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Рябіщук Тетяна Анатоліївна  чітко визначила роль впровадження методу проектів у роботу кожної шкільної  бібліотеки області. Тетяна Анатоліївна наголосила на тому, що   проектна діяльність спрямована на духовне і професійне становлення особистості дитини через організацію активних способів дій.

Успіх в організації і проведенні проектної діяльності багато  в чому залежить саме від професіоналізму, організаторських та особистих «людських» якостей бібліотекаря. Прикладом такої  роботи можна назвати роботу Лячинської Раїси Олександрівни – бібліотекаря Ватутінської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 ім.  В.Ф. Ватутіна, яка представила присутнім завершальний етап роботи над проектом учнями 5-го класу «Подорож до Читай-міста», над яким учні працювали впродовж двох років. Метою проекту було залучення дітей до бібліотеки, підвищення інтересу до читання, виховання бережливого ставлення до книги, знайомство з історією виникнення книги та розвиток вмінь і навичок самостійної, творчої діяльності. Під час заходу діти демонстрували створену електронну презентацію «Дорогою тисячоліть» та паперову книжку – саморобку  «Я - книга, я – товариш твій. То ж зберегти мене зумій». 

Демонстрація презентації "Дорогою тисячоліть"
  
"Хто створює книгу"  
 
"Правила поводження  з книжкою"

Далі до уваги гостей учителем української мови та літератури вищої кваліфікаційної категорії  Кущенко Тамілою Василівною та бібліотекарем  Лячинською Раїсою Олександрівною був представлений інтегрований  урок бібліотеки з українською мовою у 9 класі.

"Інтегроване заняття з української мови та бібліотеки"

  Вивчаючи тему «Підготовка доповіді, реферату» з використанням проектної технології, учні створювали електронну презентацію «Як правильно написати реферат» та рекомендаційний бібліографічний покажчик літератури, які й були презентовані  присутнім .


Демонстрація презентації «Як правильно написати реферат»

Презентація рекомендаційного бібліографічного покажчика літератури

Борисова Н.А., методист з бібліотечних фондів Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників зробила аналіз роботи бібліотечної спільноти шкіл області щодо формування  медіа-фондів та фондів шкільних підручників.

Учасники семінару на практиці познайомилися з удосконаленням творчих зв’язків та співпраці бібліотечного працівника, педагогічного, учнівського колективів загальноосвітнього навчального закладу, батьків, методиста з бібліотечних фондів у  розвитку читання та поповнення бібліотечних фондів.     Зрозуміли, що результат будь-якого бібліотечного проекту - реалізація умінь і навичок учнів, розвиток їх творчих здібностей, підвищення інтересу до читання, формування самостійності в діяльності, поліпшення якості знань. І, зрештою, будь-який проект має практичне застосування в навчально-виховній  діяльності бібліотеки та школи.

"Учасники обласного семінару"
Категорія: Новини | Переглядів: 993 | Додав: Batman | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту