П`ятниця, 29.03.2024, 00:13
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ освіти

Ватутінської міської ради

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Серпень » 30 » Про використання навчальної літератури
11:33
Про використання навчальної літератури

    Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України додатково надіслано лист "Про використання навчальної літератури". У листі, зокрема, зазначено, що перелік навчальних програм, підручників та навчально-методичних посібників, рекомендованих Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України для використання у загальноосвітніх навчальних закладах щорічно друкується в Інформаційному збірнику Міністерства (лист про перелік програм, підручників, посібників, рекомендованих ...). Окрім цього, повідомляємо, що у зв’язку із впровадженням нового Державного стандарту початкової освіти всі попередньо видані навчальні посібники для учнів 1 класу загальноосвітніх навчальних закладів не відповідають навчальним програмам, які вводяться в дію з 1 вересня 2012 року і тому надалі використовуватися у навчально-виховному процесі не можуть. Персональну відповідальність за використання у навчально-виховному процесі навчальної літератури, яка не має відповідний гриф Міністерства або схвалення для використання у загальноосвітніх навчальних закладах, покладено на керівників загальноосвітніх навчальних закладів. 

Нижче подано повний зміст листа.



     Інформуємо, що відповідно до наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 02.08.2012 № 882 «Про використання навчальної літератури у загальноосвітніх навчальних закладах» в організації навчально-виховного процесу загальноосвітнім навчальним закладам дозволено використовувати лише навчальні програми, підручники та навчально-методичні посібники, що мають гриф Міністерства або схвалені відповідною комісією Науково-методичної ради з питань освіти.  

    Перелік навчальних програм, підручників та навчально-методичних посібників, рекомендованих Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України для використання у загальноосвітніх навчальних закладах щорічно друкується в Інформаційному збірнику Міністерства та розміщується на офіційних веб-сайтах Міністерства (www.mon.gov.ua) та Інституту інноваційних технологій і змісту освіти (www.iitzo.gov.ua).

     Відповідно до Порядку надання навчальній літературі, засобам навчання і навчальному обладнанню грифів та свідоцтв Міністерства освіти і науки України, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 17.06.2008 № 537 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 липня 2008 р. за № 628/15319, Міністерством встановлено два види грифів: «Затверджено Міністерством освіти і науки України»; «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України».        За умови позитивного висновку відповідної комісії Науково-методичної ради з питань освіти Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України навчальній літературі може надаватися дозвіл до використання у загальноосвітніх навчальних закладах із записом «Схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах».

      На звороті титульного аркуша навчального видання вказуються номер і дата листа або наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, яким надано гриф, або номер і дата листа-підтвердження Інституту інноваційних технологій і змісту освіти про схвалення для використання у загальноосвітніх навчальних закладах.

    Окрім цього, звертаємо увагу на те, що окремі видавництва з метою уникнення розгляду рукописів навчальної літератури предметними комісіями Науково-методичної ради з питань освіти під час видруку продукції фальсифікують інформацію щодо отримання навчальною літературою відповідних грифів Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.         

     Для цього на титульних сторінках навчальних видань здійснюються написи, що вводять в оману вчителів і батьків. Наприклад: «Посібник підготовлений відповідно до навчальної програми, затвердженої Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України», «Посібник розроблений до підручника, який затверджений (рекомендований) Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України», «Посібник схвалений предметною комісією» (проте не зазначалось, якою саме комісією) тощо. З метою реалізації неякісної та фальсифікованої продукції в закладах освіти видавці обґрунтовують дозвіл їх використання в навчальних закладах з посиланням на зазначені написи.

         Вищенаведені дані не відповідають вимогам і спотворюють інформацію, яка підтверджує доцільність використання навчальних видань.  

       Окрім цього, повідомляємо, що у зв’язку із набуттям чинності постанови Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2011 р. № 462 «Про затвердження Державного стандарту початкової загальної освіти» розпочинаючи з 2012/2013 навчального року у загальноосвітніх навчальних закладах буде використовуватися лише та навчальна література, яка розроблена відповідно до новостворених навчальних програм та яка має відповідні грифи Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України за умови її відповідності авторським концепціям підручників-переможців Всеукраїнського конкурсу рукописів підручників для учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів, створених цим же авторським колективом або за їх участі у розробці рукопису чи за наукової редакції керівника авторської концепції підручника-переможця.

         Звертаємо увагу на те, що всі попередньо видані навчальні посібники для учнів 1 класу загальноосвітніх навчальних закладів не відповідають навчальним програмам, які вводяться в дію з 1 вересня 2012 року і тому надалі використовуватися у навчально-виховному процесі не можуть.

         Персональну відповідальність за використання у навчально-виховному процесі навчальної літератури, яка не має відповідний гриф Міністерства або схвалення для використання у загальноосвітніх навчальних закладах, покласти на керівників загальноосвітніх навчальних закладів.

         Просимо вищезазначену інформацію довести до відома керівників навчальних закладів, вчителів та батьків учнів.             Заступник Міністра                                                             Б. М. Жебровський  

Категорія: Документація | Переглядів: 801 | Додав: Batman | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту