Четвер, 25.04.2024, 18:47
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ освіти

Ватутінської міської ради

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Березень » 9 » Велич славного сина України Тараса Шевченка з роками не меркне
11:34
Велич славного сина України Тараса Шевченка з роками не меркне

9 березня біля спеціалізованої школи №1 відбулась церемонія покладання квітів до погруддя Тараса Григоровича Шевченка в якій взяли участь міський голова Василь Гончаренко, секретар міської ради Володимир Ткаченко, перший заступник міського голови Олександр Заборовець, заступник міського голови  Дмитро Токар,  педагоги СШ № 1 на чолі з директором Сергієм Щербиною,  жителі  міста.

Шевченко - видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу.

Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.

Великий Кобзар пройшов складний і тернистий шлях свого життя, засіваючи його поетичними рядками, влучним словом прози, ілюструючи яскравими картинами художнього мистецтва.

Він  прожив повне трагізму і болю життя, хоч пізнав і багато доброго. Душа його була дивовижно відкрита світові, а натура до краю вразлива.

«Шевченко був живою піснею, живою скорботою і плачем. Він босими ногами пройшов по колючих тернах; весь гніт епохи впав на його голову; не було спокою цьому вдовиному сину. Але інколи він підносився духом, пробуджував і зароджував, підтримував і зміцнював в кожному – то піснею, то словом, то власним життям – правду і безмежну любов до сіроми.

Вийшовши з простого народу він не одвертався від жебрацтва і злиднів – ні, навпаки! – він і нас повернув лицем до народу, і змусив полюбити його і співчувати його скорботі. Він ішов попереду, вказуючи і чистоту слова, і чистоту думки, і чистоту життя» - писав про Шевченка поет Жемчужников.

Творчість Шевченка — багатогранна, як його талант. Він був і глибоким ліриком, і творцем епічних поем, і видатним драматургом та різнобічно обдарованим митцем. Літературна спадщина Шевченка обіймає велику збірку поетичних творів «Кобзар», драму «Назар Стодоля» і 2 уривки з інших п’єс; 9 повістей, щоденник та автобіографію, написані російською мовою, записки історично-археологічного характеру «Археологічні нотатки», 4 статті та понад 250 листів. З мистецької спадщини Шевченка збереглося 835 творів живопису і графіки, що дійшли до нас в оригіналах і частково у гравюрах та копіях. Її доповнюють дані про понад 270 втрачених і досі не знайдених мистецьких творів.

Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлені пам'ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім'ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста.

Сьогодні ми святкуємо 200-річчя від дня народження Великого генія народу України та 10 березня виповниться 153 роки, як його не стало. Але мистецтво Тараса Шевченка до цього часу не втрачає своєї актуальності. Заклики до єдності, волі, незалежності та братської любові – вони  ятрять душу і понині, і, як ніколи, злободенні.

Тож хай на нашій славетній землі нарешті запанує мир і злагода, порозуміння і братерство, любов до ближнього і доброта душі.

Хай розум, воля і любов до рідного краю згуртовують нас для здійснення високої мети - процвітання соборної незалежної демократичної могутньої України, надійної запоруки добробуту й щасливого життя її народу. Давайте ж любити свою Батьківщину, як заповідав наш славетний земляк.

Свою Україну любіть,

Любіть її во время люте,

В останню тяжкую минуту,

За неї Господа моліть!

Категорія: Новини | Переглядів: 766 | Додав: -=KYMILLIE=- | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту