Четвер, 25.04.2024, 18:32
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ освіти

Ватутінської міської ради

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Травень » 15 » Методичний семінар вчителів англійської мови «Особливості навчання іноземних мов у початковій школі: пріоритети та завдання»
11:52
Методичний семінар вчителів англійської мови «Особливості навчання іноземних мов у початковій школі: пріоритети та завдання»

  Не можна людину навчити на все    

життя, її треба навчити вчитися все життя.

                                                                                                                                                                                                              Д.Дідро                     

                                                                             Учитель живе доти, доки вчиться,

                                                                             щойно він перестає вчитися,

                                                                             в ньому помирає учитель.

                    К.Ушинський


                                                          

       11.05 2012 року в Ватутінській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №2 ім.М.Ф.Ватутіна Черкаської обл.. відбувся методичний семінар вчителів англійської мови «Особливості навчання іноземних мов у початковій школі: пріоритети та завдання».

     Проводила семінар Тетяна Геннадіївна Пахомова, методист іноземних мов Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників.

     До участі в роботі семінару були запрошені: Н.Я.Жовновата, завідувач методичним кабінетом міста; завучі шкіл та вчителі іноземних мов міста.

     Тема семінару викликала неабиякий інтерес, адже, згідно з новими Державними стандартами та новою Програмою з іноземних мов, з 1 вересня 2012 року школярі всіх загальноосвітніх шкіл України починають вивчати англійську мову з 1-го класу.

     Тетяна Геннадіївна Пахомова, методист  обласного кабінету іноземних мов, висококваліфікований та компетентний фахівець, зробила цей семінар дійсно незабутнім. Використовуючи в своєму виступі мультимедійні презентації, відео - та аудіофрагменти, наочні та роздаткові матеріали, Тетяна Геннадіївна розповіла про світові тенденції навчання іноземних мов у початковій школі. Вона підкреслила, що хоча на заняття у 1-му класі відводиться лише одна година, учитель має багато можливостей, щоб зацікавити та заохотити учнів до вивчення англійської мови. У виступі було наголошено, найважливішими чинниками доцільного раннього вивчення іноземної мови є:

·        вікові психофізіологічні й психічні характеристики учнів;

·        досвід дітей у рідній мові;

·        відчуття ними новизни предмета;

·        наявність в учнів досить сильної мотивації, зумовленої особливостями періоду інтенсивної соціалізації;

·        потенційні можливості предмета для успішного розв’язання головних завдань початкової школи,

·        потенційно великі можливості довготривалої пам’яті. За умови стимулювання властивої для цього віку ігрової або пізнавальної мотивації діти досить легко й міцно запам’ятовують не тільки окремі слова або словосполучення, але й мовні кліше, фрази, мікродіалоги, рисівки, віршики, пісеньки.

     Вчителям слід ретельно опрацювати пояснювальну записку нової Програми з іноземної мови для 1 – 4 класів і, враховуючи та правильно використовуючи рекомендації цієї Програми, зробити навчання першокласників, і не лише їх, комфортним. А починати все необхідно з чіткого календарно-тематичного планування, яке враховує вибір засобів навчання, їх зміст, тематичну організацію мовного та дидактичного матеріалу, використання CD та  альтернативних джерел.  Т.Г.Пахомова акцентувала увагу слухачів на характеристиці сучасних тенденцій навчання іноземних мов на початковому, середньому та старшому етапах, а     також говорила про якість навчальної книжки, що є основою ефективності навчання. Поряд з вітчизняною навчально-методичною літературою доцільно використовувати і додаткову,  рекомендовану МОН України, літературу, яка вміщена в «Переліку програм, підручників, навчальних та навчально-методичних посібників для використання в загальноосвітніх навчальних закладах».

     Тетяна Геннадіївна не залишила поза увагою й інтенсивне використання інформаційних технологій, адже Інтернет природно увійшов у життя людей і є одним з найефективніших засобів, що допомагають значно урізноманітнити процес навчання. Нині всесвітня мережа місить велику кількість сайтів з потенційно цікавим і актуальним матеріалом для освіти. Проте є практичні труднощі у пошуку такого матеріалу, тому вона й запропонувала вчителям свою допомогу  - дала адреси сайтів British Council і порадила стати членами цих сайтів, адже використання в своїй роботі їх матеріалів допоможе вчителю сформувати в учнів потребу вчитися, максимально наблизити навчальний процес до оточення, в якому ми живемо.

          Дякуючи високому професіоналізму Тетяни Геннадіївни, її бажанню ділитися своїми знаннями з нами, вчителями, готовності підказати й допомогти, семінар був актуальним й високоефективним. Учителям є про що подумати та над чим працювати. Наше першочергове завдання – вдосконалювати свою професійну майстерність, щоб досягти успіхів самим і заохочувати своїх учнів вивчати й використовувати іноземну мову в сучасному світі.

Велике й щире «Дякуємо» Вам, Тетяно Геннадійовно! З Вами зростає наш професійний рівень. Здоров’я Вам, успіхів, натхнення!

                                                                                                   

Категорія: ММК | Переглядів: 1232 | Додав: konni | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту